Här hittar du information om råd, stöd och hjälp kopplat till alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar (ANDTS). Oavsett om det gäller dig själv, dina barn, andra nära anhöriga eller bekanta så finns stöd att få.
Här hittar du länkar med råd, stöd och hjälp.
Enligt svensk alkohollagstiftning är åldersgränsen för att handla på Systembolaget 20 år, vid köp av alkohol på restauranger och barer är åldersgränsen 18 år.
Alkohol är en drog som är beroendeframkallande och finns i exempelvis vin, öl och sprit. När en person dricker alkohol går det snabbt ut i blodet och påverkar i stort sett alla organ och kan öka risken för bland annat blodtrycks, -lever och cancersjukdomar. Cancer och beroende är de sjukdomar som förklarar den största delen av ohälsa kopplat till alkohol. Alkohol ökar även risken för både avsiktliga skador och för olyckor. Det handlar ofta om självskador samt fall- och transportolyckor.
Bra länkar:
Alkohollinjen Länk till annan webbplats.
Alkoholsnacket Länk till annan webbplats.
Barndom utan baksmälla Länk till annan webbplats.
Drugsmart Länk till annan webbplats.
All narkotika är olaglig och hälsofarlig. Det finns olika sorters narkotika. Viss narkotika tas i tablettform, i pulverform eller röks. Det finns även vissa läkemedel som är narkotikaklassade och räknas som olagliga om de inte har ordinerats av läkare.
Användande av narkotika ökar risken för bland annat hepatit B och C, bronkit samt psykiska problem. Sjukligheten och dödligheten är större bland personer som använder narkotika än bland de som inte använder det.
Bra länkar:
Drugsmart Länk till annan webbplats.
Full koll.nu Länk till annan webbplats.
Låt dig inte luras - 8 myter om Cannabis Länk till annan webbplats.
Med dopning menas missbruk av hormonpreparat och andra läkemedel i syfte att öka musklernas styrka och volym, ofta av estetiska skäl. Det vanligaste sättet att dopa sig, såväl inom idrotten som bland motionärer på gym, är genom bruk av anabola androgena steroider (AAS). Dopning är förbjudet enligt svensk lag.
Att använda dopningspreparat kan bland annat leda till hjärtinfarkt, stroke, blodproppar och levercancer.
Bra länkar:
Tobak kommer från tobaksplantan. Tobak innehåller nikotin som är det beroendeskapande ämnet i tobaksprodukter, nikotin är även giftigt och har negativa hälsoeffekter på bland annat hjärtat och kärlen. Cigaretter, snus, vattenpipa och vitt snus är några exempel på tobaks- och nikotinprodukter.
Rökning ökar risken för många sjukdomar, bland annat cancersjukdomar, hjärt- och kärlsjukdomar samt diabetes.
Det vita snuset marknadsförs som tobaksfritt, men kommer från tobaksbladet. Det vita snuset innehåller ofta höga halter av nikotin vilket gör att det är mycket beroendeframkallande.
Bra länkar:
A Non Smoking Generation Länk till annan webbplats.
Full koll.nu Länk till annan webbplats.
Det finns många olika typer av spel om pengar som exempelvis lotterier, bingo, sportspel, hästspel, kasinospel, spelautomater och poker. Man kan spela online, hos ombud eller på olika spelställen.
Spelproblem har samband med en sämre allmän och psykisk hälsa och riskkonsumtion av alkohol.
Bra länkar:
Spelpaus.se Länk till annan webbplats.
Sluta-spela.se Länk till annan webbplats.
Stödlinjen för spelare och anhöriga Länk till annan webbplats.
På senare tid har lustgas blivit allt vanligare som berusningsmedel och finns i dag lättillgängligt för privatpersoner i butiker och på offentliga platser. Det finns även nätbutiker som marknadsför lustgas som ”partydrog”. Det finns ingen åldersgräns och lustgas är inte förbjudet.
Användning av lustgas kan leda till skador på nervsystemet, blodproppar och psykiska problem.
Bra länkar:
Drugsmart Länk till annan webbplats.
Alkohol, narkotika, doping och tobak är olika typer av droger. Att använda droger kan ge psykiska, fysiska och sociala skador. I Sverige är alkohol och tobak lagligt för personer över 18 år, narkotika och doping är alltid olagligt. Det som är gemensamt för alla droger är att de innehåller giftiga ämnen som skadar kroppen, hjärnan och miljön på olika sätt.
Spel om pengar handlar om att en person spelar om mer pengar än vad personen har, det kan vara skadligt och i sin tur leda till ett beroende och/eller missbruk.
Senast uppdaterad
Ljusnarsbergs kommun
Gruvstugutorget
714 80 Kopparberg
Telefon: 0580-805 00
E-post: kommun@ljusnarsberg.se
Kontakt och öppettider