Direkt till innehållet
Ljusnarsbergs kommun
Ljusnarsbergs kommun

Vi tar över ansvaret för alla återvinningsstationer

Till en början sorterar du precis som tidigare, men det kommer att hända mycket mer de kommande åren. Att vi tar över insamlingsansvaret på återvinningsstationerna är bara början på resan.

Den 1 januari 2024 får alla kommuner i Sverige ansvaret för att samla in förpackningar. Det innebär att det om bara några veckor kommer att vara kommunens ansvar att hantera insamlingen av all återvinning som du lämnar in på någon av våra återvinningsstationer. Det är en ganska stor förändring för oss som arbetar på kommunen men den enda skillnaden för dig just nu är att du anmäler eventuella fel på din station till en annan plats. Varje återvinningsstation kommer att ha en skylt med en QR-kod där du kan anmäla om du ser något som behöver åtgärdas.

Förändring som gör det ännu enklare att sortera är på gång

Förändringen är ett första steg för att göra avfallshanteringen mer effektiv och göra det lättare för alla att återvinna. Det hjälper oss att nå de nationella och internationella klimat- och miljömålen – det är stort för alla.

Under de kommande åren kommer vi att jobba mot fastighetsnära insamling. Det innebär att du som bor i villa eller lägenhet kommer att kunna sortera förpackningar i papper, plast, metall och glas hemma och lägga direkt i din soptunna eller miljörum.

30 procent av soporna från svenska hushåll består av förpackningar som borde ha lämnats till återvinning. När de hamnar i soppåsen går de i stället oftast till förbränning och bidrar till onödiga koldioxidutsläpp. Vi behöver alla hjälpas åt för att sortera mer.

Arbetet med att vi tar emot det du sorterar redan vid din fastighet kommer att ske successivt och vara infört senast den 1 januari 2027. Det kommer göra det lättare för alla att återvinna och göra avfallshanteringen effektivare. Erfarenhet från andra kommuner visar att fastighetsnära insamling kan halvera mängden förpackningar i vanliga soppåsen.

Mer information om när vi är redo att ge dig möjlighet för fastighetsnära insamling kommer.

5 vanligaste felen när vi sorterar

Tester visar att många ofta gör de här felen:

  1. Chipspåsen som ser ut att vara gjord av metall (ska sorteras som plastförpackning)
  2. Äggkartonger (av kartong, ska sorteras som pappersförpackning)
  3. Omslagspapper (ska sorteras som pappersförpackning)
  4. Mejeriförpackningar, som mjölk- eller juicekartonger (ska sorteras som pappersförpackning)
  5. Bärkassar (ska sorteras efter påsens material)

På sopor.nu kan du hitta mer information om hur man återvinner och vart din närmsta återvinningsstation finns. Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad

Prenumerera på nyheter från Ljusnarsbergs kommun

När du anger din e-postadress nedan och trycker på "OK" godkänner du att Ljusnarsbergs kommun genom leverantören Sitevision sparar din e-postadress i sitt register över e-postadresser dit nyheter från Ljusnarsbergs kommun skickas.

Hantera prenumeration

Ljusnarsbergs kommun

Ljusnarsbergs kommun
Gruvstugutorget
714 80 Kopparberg