Direkt till innehållet
Ljusnarsbergs kommun
Ljusnarsbergs kommun

På bilden från vänster: Ulf Gustavsson vd på Risåns måleri och Färgstation AB, Ewa-Leena Johansson kommunstyrelsens ordförande och Mikael Haapala näringslivschef.

Företagsbesök på Risåns måleri och Färgstation AB

Ewa-Leena Johansson, kommunstyrelsens ordförande, Mikael Haapala, näringslivschef och Berit Westergren, kommunchef gör med jämna mellanrum företagsbesök. Denna gång gick besöket till Risåns måleri och Färgstation AB.

Höstens första företagsbesök gick till Risåns måleri och Färgstation AB i Kopparberg. Företaget är inhyst i fd Kopparbergs station som vd Ulf Gustavsson berättade för oss att han köpte av kommunen för en krona 2007. Lokalen användes även som väntsal för tåg- och bussresenärer, en tid efter köpet, men så småningom byggde kommunen en egen väntsal norr om fastigheten. Bottenvåningen i fastigheten är i dag en butik där två av personalen arbetar.

Verksamheten börjar tidigt på morgonen då de flesta, som utgår på jobb från Kopparberg, ses redan kl 05:30 för en kopp kaffe och lite prat om dagens arbete och annat aktuellt. Det är 14 anställda där de flesta bor i Kopparberg. Arbetet som sker utförs i stort sett på flera platser mellan Örebro och Borlänge men vissa jobb har även skett i Stockholmstrakten. Risåns måleri utför alla arbeten inom måleri och det är mest renoveringar, och inte så många nybyggnationer just nu, varför de är praktiskt att företaget även ha kompetens att skära och sätta in glas i fönster som ska renoveras.

På frågan hur det går för företaget, som är ett av våra större företag i byggbranschen i Kopparberg, så får vi svaret att det har varit en minskad orderingång på grund av inflation och räntehöjningar men Ulf ser en svag tendens till återhämtning. Företaget jobbar åt de flesta byggfirmor och Ulf är den som räknar på jobb som byggfirmorna erbjuder.

Återväxten av målare ser inte så ljus ut men företaget tar mot lärlingar från utbildningsanordnare i Lindesberg och Örebro. Det är ett hantverk som kräver mycket övning för att bli skicklig och kunna utföra ett bra jobb. Att vara målare kräver en ständig uppdatering då det sker förändringar i olika tekniker för exempelvis spackling för att förbättra arbetsmiljön för de anställda.

Den stora utmaningen just nu är att klara av lågkonjunkturen men det känns hoppfullt just nu, säger Ulf.

Vi märker under samtalet att Ulf trivs med jobbet och att bo i Kopparberg och vill gärna att fler ska få uppleva den känslan. Det blir mycket prat om hundar, jakt och andra gemensamma områden privata likaväl som områden i vår arbetsrelation.

Ett stort tack för den goda kanelbullen och för att du tog emot oss, vi kände oss verkligen välkomna.

Lycka till med framtiden!

Ewa-Leena Johansson, kommunstyrelsens ordförande

Mikael Haapala, näringslivschef

Berit Westergren, kommunchef

Senast uppdaterad

Prenumerera på nyheter från Ljusnarsbergs kommun

När du anger din e-postadress nedan och trycker på "OK" godkänner du att Ljusnarsbergs kommun genom leverantören Sitevision sparar din e-postadress i sitt register över e-postadresser dit nyheter från Ljusnarsbergs kommun skickas.

Hantera prenumeration

Ljusnarsbergs kommun

Ljusnarsbergs kommun
Gruvstugutorget
714 80 Kopparberg