Direkt till innehållet
Ljusnarsbergs kommun
Ljusnarsbergs kommun

På bilden från vänster Nils Holmdahl, Hélène Littmarck Holmdahl och Joel Holmdahl.

Företagsbesök på Rikkenstorp.

Med jämna mellanrum besöker representanter från kommunen olika företag. Denna gång gick besöket till Rikkenstorp.

En fin men lite kall vårdag åkte vi till den norra delen av vår kommun och närmare bestämt Rikkenstorp. Vi möttes av Nils Holmdahl och hans fru Héléne, deras son Joel med fru och barnbarnet Frida.

Vi fick höra en intressant historia om hur Nils och hans fru kom till platsen mitt i vintern för 51 år sedan innan det fanns bilväg fram till huset. Huset var inte rustat på länge och hade varken vatten eller avlopp så det var ett stort projekt redan från början att flytta hit från Göteborg. De var båda unga och naiva så trasiga fönster, ett ”traktorvrak” på tomten mm gjorde inget för livet var ändå på topp! Den gästfrihet som finns i bygden gjorde att de stannade och har nu fått in en ny generation på gården.

Nils är en mångsysslare och har arbetat som lärare, barnstugearbetare men kanske allra mest som idrottstränare på elitnivå. Det fanns många tecken på kända idrottmän och kvinnor i arbetsrummet som var inrett i ett av uthusen. Ett annat stort intresse är skalden Dan Andersson och vi fick se ett arkiv som många forskare och andra ”Dan-Andersson kännare” besöker regelbundet och då framförallt på sommaren. Kombinationen av att resa till olika arbeten och jobba hemifrån har blivit en del av vardagen för Nils.

En god kopp kaffe med dopp njöt vi av ute i trädgården och då berättade Joel för oss om sitt andelsjordbruk som drivs som en ekonomisk förening. Det är ett koncept med samarbete mellan konsument och producent där konsumenterna hjälper till med ett antal timmars arbete på gården och för sin andel, som de också betalar i pengar, ingår grönsakerna som odlas och levereras året om. Joel beskriver hur det var ett hårt arbete att få jorden i ordning för att kunna odla grönsaker. Gödseln togs i närområdet från Jan Olsgården. Som andelsägare får du näringsrik, färsk, giftfri, lokal och säsongsbetonad mat och det bidrar även till att hålla landskapet öppet.

Andelsägarna får grönsaker av olika slag under hela året men är inte garanterade en viss mängd, allt beror på hur förutsättningarna är från år till år. Vi ser att nu är det sallad på gång i växthuset och Joel odlar ca 50-60 olika rotsaker för att klara försörjningen på vintern. Det krävs noggrann planering så ett excelark är vad Joel använder för sin planering. På gården har man även stuguthyrning och vandringar men också grupper som kommer på besök.

Vi avslutade med att åka till rökstugan Bränntjärnstorpet, från 1793, som numera ägs av föreningen med samma namn och har ca 80 medlemmar. Det finns en vandringsled på 8 km runt torpet där man även passerar Rikkenstorp. Vill du så kan du förlänga vandringen med 4 km utifrån Rikkenstorp så här finns många möjligheter till ett rikt friluftsliv. I Brännstjärnstorpet bodde Dan Anderssons farmor, Anna Stina Persson, som var änka med fem barn där ett av barnen, Adolf Andersson, var Dan Anderssons far och föddes 1854. I dikten ”Hemlängtan” beskriver Dan Andersson hur han längtar hem till denna plats.

Tack för att ni tog er tid att ta emot oss och vi var upprymda av allt positivt som sker i norra delen av vår kommun. Härligt att så mycket arbete kan utföras på långt avstånd från tätorter. Vi önskar er lycka till med sommaren och framtiden!

Ewa-Leena Johansson, kommunstyrelsens ordförande

Heléne Sommar, turismutvecklare

Berit Westergren, kommunchef

På bilden från vänster Nils Holmdahl, Hélène Littmarck Holmdahl, Berit Westergren, kommunchef och Ewa-Leena Johansson, kommunstyrelsens ordförande.

Senast uppdaterad

Prenumerera på nyheter från Ljusnarsbergs kommun

När du anger din e-postadress nedan och trycker på "OK" godkänner du att Ljusnarsbergs kommun genom leverantören Sitevision sparar din e-postadress i sitt register över e-postadresser dit nyheter från Ljusnarsbergs kommun skickas.

Hantera prenumeration

Ljusnarsbergs kommun

Ljusnarsbergs kommun
Gruvstugutorget
714 80 Kopparberg