Direkt till innehållet
Ljusnarsbergs kommun
Ljusnarsbergs kommun

Vandringsleder

Bergslagsleden
Bergslagsleden sträcker sig från Kloten i norr till Tiveden i söder. Med sina 280 km är den en av Sveriges längsta vandringsleder, den är indelad i 17 etapper som är mellan 7-23 km långa. De första sju etapperna passerar Bergslagen och går genom gammal järnbruksbygd. Leden passerar nedlagda gruvhål, gamla finnbyar, hyttor och länets största naturreservat, Kindla. Vissa etapper är mer krävande än andra.

Etapp 1, 2 och 3 går genom Ljusnarsbergs kommun.

Information om de olika etapperna. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
App för dig som tänker vandra. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Postleden

Leden går efter den gamla postvägen där dåtidens brevbärare transporterade brev och andra försändelser. Postleden går genom fem naturreservat och bjuder på vackra vyer, myrar, gammelskog och vildmark.

Ljusnaren runt
Vandringsled runt sjön Ljusnaren som är 25 km lång. Terrängen är omväxlande från sandåsar och barrtäckta stigar till moss- och myrmarker. Sjön Ljusnaren är en trogen följeslagare och stigen gör bara några avstickare från den. I Nittbo vid Nittälvens utlopp finns en trevlig rastplats för den som vill vila fötterna.
Karta Ljusnaren runt Pdf, 194 kB.


Kopparstigen
En vandringsstig på 2,5 km som startar vid Ljusnarsbergs kyrka. Lär dig mer om Kopparbergs historia under den gamla koppartiden och upplev Ljusnarsbergsfältet, ett gruvområdet med ca 30 gruvhål.

Stigen är markerad med orange färg på träd, lyktstolpar mm. Skyltar med information finns utmed stigen. 
Karta Kopparstigen Pdf, 6 MB.

 

Kyrkstigen, Hörken-Ställberg
Fram till mitten av 1800-talet fanns ett kyrktvång i Sverige, familjerna var tvungna att gå i kyrkan minst en gång i månaden. Den gamla kyrkstigen mellan Hörken och Ställberg har renoverats och stigen börjar uppe i Grills, fortsätter förbi Hörkens kyrka och slingrar sig via skogsstigar vidare ner till Lövskogen i östra Ställberg, ca 10 km söderut. Vandringen bjuder på vacker bergslagsnatur med mäktig skog och hisnande utsikter. Här och där passerar du fina små byar med charmiga gårdar.
Karta: Kyrkstigen, Hörken-Ställberg Pdf, 5 MB, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad

Ljusnarsbergs kommun

Ljusnarsbergs kommun
Gruvstugutorget
714 80 Kopparberg