Direkt till innehållet
Ljusnarsbergs kommun
Ljusnarsbergs kommun

Företagsbesök, Sågbladsfabriken Stjärnsågar AB

Mikael Haapala, näringslivschef och Berit Westergren, kommunchef besökte Sågbladsfabriken Stjärnsågar AB och den nya ägaren, Jimmy Karlsson. Läs om deras företagsbesök.

I mitten av mars gjorde vi ett intressant företagsbesök på Sågbladsfabriken Stjärnsågar AB i Bångbro. Vi möttes av den nya ägaren, Jimmy Karlsson som köpte företaget sommaren 2022, som visade oss runt i den lilla fabriken med det stora sortimentet. Företaget har funnits sedan 1941 och tillverkar i huvudsak till kött- och träindustrin som bas men i dag tillverkas sågblad för en stor variation av ändamål. Legotillverkning sker på uppdrag av kunder och då handlar det om svarvning, fräsning, stansning och borrning. För legotillverkningen så har Jimmy köpt in en CNC-maskin för att effektivisera arbetet.

Det var imponerande vilken skillnad ett till synes litet jobb kan göra för beställaren. Vissa arbeten skulle exempelvis ha ett litet borrhål eller ursvarvning och det är helt avgörande för slutkunden och vi inser att det verkligen är ett stort hantverk som utförs med stor precision.

Vi ställde två frågor till Jimmy:

  • Vad är det som skiljer de olika sågbladen?
    Jimmy visade oss att tandningen var olika för varje kund och ändamål liksom sågblad som kunde svetsas ihop till olika längder.
  • Finns det någon konkurrens?
    Här svarar Jimmy att det sannolikt är de korta leveranstiderna som han kan konkurrera med.

Det sker också en samverkan med företag i Kopparberg och det tycker Jimmy är positivt att man kan hjälpa varandra i närområdet. I dagsläget finns det ingen materialbrist men däremot har prisbilden ökat något den senaste tiden, precis som inom alla andra områden. Vissa varor finns i lager men sågbladstillverkningen är lite säsongsbetonad med sågblad för trä/timmer på våren och köttsågblad under hösten då jaktsäsongen drar igång.

När vi ställer frågan till Jimmy vad det roligaste med att ”vara egen” är så svarar han snabbt att det är att ha ett eget ansvar och få en stor variation i arbetsuppgifterna. Jimmy känner att han får nytta av sina livslånga kunskaper inom metallindustrin och känner sig trygg inom svarvning och fräsning men det är också roligt och mycket att lära sig kring hur ett företag sköts.

Besöket avslutades med att förre ägaren Lars Persson bjöd oss på kaffe och vi fick en trevlig pratstund.

Stort tack,

för att du hade tid med oss Jimmy och vi önskar dej lycka till med din nya utmaning som ägare av Stjärnsågar.

Mikael Haapala, näringslivschef

Berit Westergren, kommunchef

Senast uppdaterad

Prenumerera på nyheter från Ljusnarsbergs kommun

När du anger din e-postadress nedan och trycker på "OK" godkänner du att Ljusnarsbergs kommun genom leverantören Sitevision sparar din e-postadress i sitt register över e-postadresser dit nyheter från Ljusnarsbergs kommun skickas.

Hantera prenumeration

Ljusnarsbergs kommun

Ljusnarsbergs kommun
Gruvstugutorget
714 80 Kopparberg