Direkt till innehållet
Ljusnarsbergs kommun
Ljusnarsbergs kommun

Företagsbesök på IMH Machinery AB

Höstens kavalkad av företagsbesök började på IMH Machinery AB i Kopparberg.

Kommunstyrelsens ordförande Ewa-Leena Johansson, näringslivschef Mikael Haapala och jag, kommunchef Berit Westergren möttes på företaget av Aulis Joentakanen,VD och Didrik Fernquist, försäljningschef.

Företaget bygger maskiner/linjer som spikar ihop lastpallar i trä. Linjen kan tillverka ca 5 pallar/min så vid en kontinuerlig drift under ett antal timmar räknade vi snabbt ut att det produceras många pallar på bara en timme! Det var imponerande att se hur effektiva deras automatiska maskiner är och den avancerade hydrauliska spikteknik de använder. De säkerställer därmed att inga spikar sticker upp, vilket är den kvalitet kunden kräver för att det som lastas på pallarna inte ska skadas.

De flesta komponenter bygger företaget själva då man svarvar och fräser bland annat axlar och avancerade kugghjul. Dessutom har de ett stort samarbete med Robotteknik i Kopparberg. Det behövs både nya delar till ordrar som läggs men också ett rejält lager för att förse befintliga kunder med reservdelar vid behov. Ju mer man säljer desto större lager behövs liksom lokal för att bygga upp linjerna. Leveranstiden är under normala förhållanden cirka 4 månader.

I dagsläget arbetar 14 personer på företaget och det planeras att växa de närmaste åren, men under kontrollerade former. Det var positivt att åldersstrukturen var blandad med många yngre medarbetare vilket så klart är en trygghet för företagets framtid.

Vi träffade ansvarig för konstruktionerna som ritas till varje komponent och han beskrev för oss att det börjar bli brist på diverse material exempelvis halvledare men att företaget klarat sig bra hittills.

Personalen arbetar dagtid och behövs både på arbetsplatsen i Kopparberg men ibland ute hos kunder som finns i hela Europa. För att få ihop den ekvationen krävs noggrann planering.

Vi förstår att arbetet som sker är omväxlande och vi är stolta över att ha ett attraktivt internationellt företag i Kopparberg som betyder mycket för branschen. Det tillverkas ca 12 miljoner lastpallar/år i Sverige så efterfrågan är stor.

Att företaget växer i Kopparberg ser vi positivt på då det kommer att generera fler arbetstillfällen.

TACK för ett givande besök där vi lärde oss massor och för ett fantastiskt trevlig värdskap och bemötande från alla anställda vi mötte under besöket.

LYCKA TILL!

Ewa-Leena Johansson, Mikael Haapala och Berit Westergren

Senast uppdaterad

Prenumerera på nyheter från Ljusnarsbergs kommun

När du anger din e-postadress nedan och trycker på "OK" godkänner du att Ljusnarsbergs kommun genom leverantören Sitevision sparar din e-postadress i sitt register över e-postadresser dit nyheter från Ljusnarsbergs kommun skickas.

Hantera prenumeration

Ljusnarsbergs kommun

Ljusnarsbergs kommun
Gruvstugutorget
714 80 Kopparberg