Ljusnarsbergs kommun
Ljusnarsbergs kommun

Mina gäster vid Länsmiddagen på Örebro slott 10 maj 2019

Entreprenörskap och företagande är viktiga faktorer för sysselsättning, tillväxt och en levande landsbygd.

Entreprenörer med stark drivkraft att utvecklas och som vågar satsa för att förverkliga sina drömmar. Entreprenörer med förståelse för vad marknaden efterfrågar och har förmågan att forma sina egna liv efter de villkor som landsbygden kan ge. Intresset för närodlat och att stötta våra inhemska producenter ökar tillsammans med konsumentkrav på en god djurhållning. I år är mina två gäster företagare och entreprenörer med just de egenskaperna och båda gör just nu stora investeringar för att utveckla sina företag. Utmärkande för båda dessa företagare är kärleken och respekten till djuren och att deras välmående alltid står i fokus!

Fredrik Hedborg med hustrun Josefina, driver gården Svepartorp i Ljusnarsberg kommun, på gården finns också av länsstyrelsen ett unikt minnes märkt hus från 1800-talet.

Verksamheten på gården vilar på tre olika delar, entreprenadverksamhet, jordbruk och skogsbruk. Entreprenadverksamheten består av snöröjning och halkbekämpning vinterhalvåret och vägunderhåll övrig tid på året. Jordbruket består i att föda upp köttdjur, gården är i princip självförsörjande på egenodlat foder. Nu när alla lokala mjölkkor är borta håller gården med 15 egna dikor för att säkra den egna köttproduktionen. När köttdjuren blir ca 1,5 år går de till slakt. I framtiden finns planer på att kunna slakta hemma på gården, djuren skulle då aldrig behöva lämna gården samtidigt skulle det öka egna förädlingsvärdet. Djuren blir även en del i skogsbruket då de går på skogsbete, ett effektivt sätt att hålla sly borta och hålla betesmarkerna öppna. Från den egna skogen produceras bl a björkved till försäljning i löskubik och storsäck med hemleverans som service. Då det finns en god efterfrågan lokalt krävs inga annonskampanjer för att få avsättning för det gården producerar.

Fredrik ser med tillförsikt på framtiden på gården och satsar just nu på en om- och tillbyggnad av djurens ligghallar för att få en smidigare och modernare skötselhantering.

Mikaela Janolsgården med maken Tobias, driver Jan-Ols gården i Fäbodbacken i Ljusnarsbergs kommun med ridskola, ridläger, krukmakeri, Bed and Breakfast, ett litet gårdsmejeri med KRAV produkter till försäljning. Nu satsar familjen och bygger ett större mejeri och utökar kapaciteten.

Sedan 2010 har gården och djurantalet bara expanderat, huset har totalrenoverats, det har byggts sovloft, stuga med dusch och toaletter, inglasat utekök, friggebod, fler lösdrifter till hästarna och nu byggs en större getladugård med plats för större gårdsmejeri. Våren 2016 gick de med i WWOOF.

De har det lilla mejeriet där kärleken till djuren och deras välmående alltid står i focus. Där killingarna får vara tillsammans med sina mammor, där det hantverksmässigt ystas smakrika, unika ostar utan onödiga tillsatser på mjölk från våra lyckliga getter. För visst känns det på smaken när djuren mår bra och äter bra ekologiskt foder. Jan-Ols Gården är ekologiskt och KRAV godkänt. Ost, yoghurt och det syrade smöret är även certifierat och prisat svenskt mathantverk genom Eldrimner. All ost ystas småskaligt, hantverksmässigt med kvalité i det lilla mejeriet på Gården.

Ewa-Leena Johansson
Kommunstyrelsens ordförande
Ljusnarsbergs kommun


Senast uppdaterad 2019-04-29

Prenumerera på nyheter från Ljusnarsbergs kommun

När du anger din e-postadress nedan och trycker på "OK" godkänner du att Ljusnarsbergs kommun genom leverantören Sitevision sparar din e-postadress i sitt register över e-postadresser dit nyheter från Ljusnarsbergs kommun skickas.

Hantera prenumeration

Ljusnarsbergs kommun

Ljusnarsbergs kommun
Gruvstugutorget 714 80 Kopparberg

Fax: 0580-71830

E-post: kommun@ljusnarsberg.se

Öppettider reception

(Telefon: 0580-805 10)

Måndag-fredag

Kl. 08.00-16.00
(lunchstängt mellan kl. 12.00-13-00)

Öppettider Polisen

Tisdagar kl. 09.00-15.00

Öppettider växel

(Telefon: 0580-805 00)

Måndag-torsdag
Kl. 08.00-16.30,
Fredag
08.00-16.00
Lunchstängt
12.00-13.00
Klämdag
10.00-12.00
Dag före helgdag
8.00-12.00