Direkt till innehållet
Ljusnarsbergs kommun
Ljusnarsbergs kommun

Språkvän/Flyktingguide

Vill du bidra till integration i vardagen? Bli språkvän!

Vad är språkvän?

Språkvän syftar till att underlätta en social integration för nyanlända och att skapa möten mellan människor. Mötena bygger på frivillighet, ömsesidigt utbyte och språkträning. Det är ett sätt att bygga broar mellan människor, förebygga fördomar och skapa ett samhälle där alla kan känna sig inkluderade.

Vem kan bli språkvän?

Svaret är enkelt – alla som är etablerade i samhället och talar svenska kan bli språkvän. Alla som är nya i Sverige och har fått uppehållstillstånd kan få en språkvän. Du kan vara Språkvän ensam, med familjen, kompisgänget eller arbetsgruppen. Det är ideellt att vara Språkvän och du avgör själv hur mycket tid du vill lägga på att vara Språkvän.

Vad gör en språkvän?

Det handlar om att lära känna varandra över kulturgränser, att ha trevligt tillsammans och kanske få en vän för livet. Ni ska i första hand umgås och bekanta er med varandra. På vilket sätt bestämmer ni själva. Ni kan till exempel gå på promenader, ta en fika, gå på studiecirklar, se en match tillsammans eller något annat som ni tycker är roligt och intressant. Som Språkvän kan du kanske bidra med kontakter in i föreningslivet.

Matchning

Efter att ha lämnat in en intresseanmälan matchas du ihop med en nyanländ utifrån intresse och önskemål. Ni bjuds tillsammans in till en matchningsträff för att se om det finns förutsättningar för en fortsättning. Kontakten fortsätter sedan så länge båda parter önskar.

En språkvän förväntas inte

En Språkvän förväntas inte guida bland myndigheter, ordna bostad eller arbete. Det ansvaret ligger hos kommunen, arbetsförmedlingen och hos individen själv.

Stöd och utveckling

Som Språkvän erbjuds du stöd och uppföljning inom projektet och du kan alltid ta kontakt om du har frågor. Du kan även få information och inbjudningar till utbildningar, föreläsningar och träffar med andra Språkvänner för erfarenhetsutbyte och gemensamma aktiviteter.

Kontakt

Vill du veta mer är du välkommen att höra av dig.

Svante Forslund, projektledare
0581-817 68
070-030 86 11
sprakvan@lindesberg.se

Språkvän är ett samverkansprojekt för integration mellan Lindesbergs kommun och Ljusnarsbergs kommun. Metoden som projektet bygger på startades i Eskilstuna 2006 och har sedan utvecklats och spridits nationellt. Mer information om metoden finns att läsa via länken språkvänlänk till annan webbplats.

 

Anmälan

Jag vill * (obligatorisk)
Jag vill

Kön (Gender)
Kön (Gender)

Har du barn? (Do you have children)?
Har du barn? (Do you have children)?

Uppgifterna behandlas enligt personuppgiftslagen.

Senast uppdaterad

Kontakt

Ljusnarsbergs kommun

Ljusnarsbergs kommun
Gruvstugutorget 714 80 Kopparberg


E-post: kommun@ljusnarsberg.se

Om webbplatsen

Öppettider Kommunhus

Måndag - torsdag

08.00 - 16.00

Fredag

08.00 - 15.00

Öppettider reception

Måndag - torsdag

Kl. 09.00 - 15.00
(lunchstängt mellan kl. 12.00-13.00)

Fredag

Kl. 09.00 - 12.00

Öppettider Polisen

Tisdagar

kl. 09.00 - 15.00

Öppettider växel

(Telefon: 0580-805 00)

Måndag-torsdag
Kl. 08.00-16.30,
Fredag
08.00-16.00
Lunchstängt
12.00-13.00
Klämdag
10.00-12.00
Dag före helgdag
8.00-12.00