Direkt till innehållet
Ljusnarsbergs kommun
Ljusnarsbergs kommun

Ledsagarservice

Vad innebär ledsagning

Ledsagning innebär att en person med funktionsnedsättning får med sig en person på fritidsaktiviteter utanför hemmet. Personen kan hjälpa till med praktiska saker, som att följa med på promenad, biobesök, konserter, gå på stan och liknande. Hjälpen beviljas ett antal timmar varje månad.

Vem har rätt till ledsagare?

Personer som har stora funktionshinder, syn- eller hörselskada eller psykisk sjukdom och behöver hjälp att komma utanför sitt hem och bryta isolering, kan få hjälp genom ledsagarservice.

Om du får ledsagarservice

En ledsagare följer dig till och från aktiviteter. Insatsen är personlig och utgår från dina behov. Ledsagaren kommer vid önskad och överenskommen tidpunkt till hemmet eller annan mötesplats och följer dig till den önskade aktiviteten.

Vad kostar det?

Att ha ledsagare enligt LSS kostar dig ingenting, men du står själv för egna kostnader i samband med olika aktiviteter, resor med mera.

Hur ansöker jag?

Du ansöker om ledsagarservice hos kommunens LSS-handläggare. Insatsen är behovsprövad vilket innebär att den måste ansökas genom Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) eller Socialtjänstlagen (SoL).

Senast uppdaterad

Kontakt

LSS-handläggare barn
Carina Benjaminsson
carina.benjaminsson@ljusnarsberg.se
0580-806 91

LSS-handläggare vuxna
Carina Gyllstrand
carina.gyllstrand@ljusnarsberg.se
0580-806 34 (telefontid: vardagar 08.30-09.30)

Carina Benjaminsson
carina.benjaminsson@ljusnarsberg.se
0580-806 91 (telefontid: vardagar 08.30-09.30)

Ljusnarsbergs kommun

Ljusnarsbergs kommun
Gruvstugutorget
714 80 Kopparberg