Du måste alltid skicka in en kontrollplan för åtgärder som kräver bygglov eller anmälan. Kontrollplanen beskriver vilka kontroller som ska utföras i ett byggprojekt. Den behövs för att det som du förändrar, tar bort eller bygger till ska vara säkert och följa samhällets krav på byggnader.
Kontrollplanen beskriver i punktform vad som ska kontrolleras, vem som ska utföra kontrollerna, hur kontrollerna ska gå till och vilket underlag som finns för kontrollen. När byggåtgärden är slutförd ska du lämna in den påskrivna kontrollplanen till bygglovenheten.
En kontrollplan krävs vid alla åtgärder som kräver bygglov eller anmälan. Det gäller oavsett om du ska bygga, riva eller förändra.
Innan du kan få ett startbesked och börja bygga måste du ha en godkänd kontrollplan. Vid enklare byggåtgärder ska du lämna in din kontrollplan tillsammans med ansökan om bygglov. Ditt ärende är komplett först när vi har fått in en godtagbar kontrollplan.
För större åtgärder ska förslaget till kontrollplan lämnas in före det tekniska samrådet. Mer om det finns på sidan om Bygglovsprocessen.
Det är alltid byggherren som ansvarar för att det finns en kontrollplan och att den följs. Om ditt projekt kräver att det finns en kontrollansvarig, eller om du själv har valt att anlita en för råd och hjälp, ska denna hjälpa till att ta fram kontrollplanen.
Vad kontrollplanen ska innehålla beror på vad det är som ska göras, men du kan utgå från att följande punkter ska vara med:
Det finns inga bestämmelser för hur en kontrollplan ska se ut, men det är viktigt att den är tydlig och lätt att förstå. Därför kan det vara lämpligt att göra den i tabellform.
De ökade kraven på kontrollplaners omfattning och innehåll innebär att:
När kontrollplanen tas fram ska en riskbedömning göras för att minska omfattningen av fel, brister och skador inom byggprojektet. När riskmomenten som finns i projektet har bedömts är det lättare att ta fram förslag till kontrollpunkter och kontrollplan.
Guide för riskbedömning och kontrollplan Pdf, 272 kB.
Exempel på kontrollplan med riskbedömning Pdf, 230 kB.
Exempel på kontrollpunkter Pdf, 207 kB.
Ifyllningsbar mall för riskbedömning och kontrollplan Excel, 26 kB.
Stödmaterial för att ta fram kontrollplan (för byggherrar) Pdf, 489 kB.
Läs mer om kontrollplanens innehåll, kontrollplanens utformning, samt hur du gör riskbedömning på:
Boverkets information om kontrollplaner Länk till annan webbplats.
Boverkets information om riskbedömningar Länk till annan webbplats.
Senast uppdaterad
Ljusnarsbergs kommun
Gruvstugutorget
714 80 Kopparberg
Telefon: 0580-805 00
E-post: kommun@ljusnarsberg.se
Kontakt och öppettider