Vid bygg- och rivningsarbeten ska avfallet sorteras ut redan på platsen för bygget eller rivningsarbetet. Det gäller både för privatpersoner och för företag.
I alla byggprojekt som är lovpliktiga eller anmälningspliktiga (exempelvis nybyggnation, renovering eller vid rivning) ska det finnas en kontrollplan. Kontrollplanen ska innehålla uppgifter om:
Om du som privatperson byter till exempel ditt kök, alltså en åtgärd som inte är lovpliktig eller anmälningspliktig, behövs inte en kontrollplan. Däremot behöver du sortera ditt avfall enligt reglerna.
Mer information om kontrollplan och kontrollansvarig
Syftet med kraven på utsortering är att hushålla med resurser och att avfallet ska hanteras på ett sätt som främjar återanvändning och materialåtervinning. Ditt bygg- och rivningsavfall ska lämnas till en godkänd mottagare av den aktuella avfallskategorin, exempelvis en återvinningscentral.
Följande avfallsslag ska sorteras ut och förvaras skilda från varandra och från annat avfall:
Det är i första hand byggherren som ansvarar för avfallshanteringen vid bygg- och rivningsarbeten. Det är viktigt att farliga ämnen, komponenter och material identifieras vid en materialinventering redan innan rivningen eller renoveringen startar. Det är en förutsättning för att bygg- och rivningsavfallet ska kunna tas omhand på ett säkert sätt.
Om du har ett företag och vill lämna avfall på en återvinningscentral kan du läsa mer om det här.
Du kan ansöka om dispens från att behöva sortera ut avfallet om en separat insamling inte är genomförbar eller om den inte ger några fördelar som överväger nackdelarna. Farligt avfall och elavfall måste alltid sorteras ut, du kan alltså inte få dispens från att sortera ut detta.
Avfall som klassas som farligt avfall får inte blandas eller spädas ut med andra avfallsslag. Du kan läsa mer om vad som är farligt avfall i avfallsförordningen, miljöbalken och i miljöprövningsförordningen. Om du som företagare hanterar farligt avfall i din verksamhet behöver du anteckna och rapportera in uppgifter om det till ett avfallsregister på Naturvårdsverket.
Här kan du läsa mer om farligt avfall
Sanering eller rivning av PCB-haltiga material ska anmälas senast tre veckor innan arbetet påbörjas.
Här kan du läsa mer om sanering av PCB Länk till annan webbplats.
Vid renovering och rivning där det förekommer asbest kan det krävas en anmälan till Arbetsmiljöverket.
Här kan du läsa mer om asbest på arbetsmiljöverkets webbsida Länk till annan webbplats.
Transport av farligt avfall
Om du som företagare ska transportera farligt avfall behöver du ansöka om tillstånd från Länsstyrelsen ifall mängden överskrider hundra kilo eller hundra liter per kalenderår.
Här kan du läsa mer om hur du ansöker om tillstånd Länk till annan webbplats.
Återanvändning av avfall för anläggningsändamål får ske om avfallet inte innehåller föroreningar. Det ska framgå i rivningsinventeringen om någon del av avfallet ska återanvändas på platsen.
Efter rivningen ska byggherren kunna visa var avfallet har tagits om hand och vilka mängder avfall som har omhändertagits. Kopior på fakturor och mottagningskvitton ska därför sparas för att kunna redovisas på begäran.
Kommunens miljönämnd och byggnadsnämnd delar tillsynsansvaret för avfallshantering i bygg- och rivningsverksamhet. Syftet med tillsynen är att kontrollera att hanteringen av bygg- och rivningsavfall sker enligt gällande lagstiftning och på ett miljömässigt hållbart sätt som främjar materialåtervinning.
Om du får ett tillsynsbesök kommer en avgift tas ut för nedlagt arbete.
Relaterad information
Sortera bygg- och rivningsavfall för återvinning (pdf) Länk till annan webbplats.
Har du fler funderingar över vad som gäller för just din renovering eller bygge? Kontakta oss för bygglovsfrågor
Senast uppdaterad
Ljusnarsbergs kommun
Gruvstugutorget
714 80 Kopparberg
Telefon: 0580-805 00
E-post: kommun@ljusnarsberg.se
Kontakt och öppettider