Ljusnarsbergs kommun
Ljusnarsbergs kommun

SKL, MUCF, Demokratinätverk

Förra veckan inleddes med dokumentation av det arbete som gjordes under integrationsdagen och sammanställning av utvärderingarna, kommer inom kort att skicka ut en sammanställning till de som deltog på konferensen. Vi träffades också i integrationsgruppen och reflekterade över integrationsdagen och alla var överrens om att det blev en lyckad dag fastän jag kan vara väldigt självkritisk och fokusera på det som jag kunde ha gjort bättre.

Jag träffade Junis på tisdagskvällen för att få klarhet i vad som är möjligt att genomföra under sommarlovet med sommarlovsprogrammet och det börjar klarna mer och mer vilka aktiviteter som vi kommer kunna erbjuda. På onsdagen åkte jag med Linnea Hedkvist i folkhälsoteamet till Stockholm för processledarutbildning i SKL:s nätverk för komplexa samhällsfrågor. Det var en bra dag som gav mycket input kring hur vi ska gå tillväga och det kändes bra att vi inte har kommit igång än utan fick den här informationen först. Nästa del i det arbetet blir att komplettera kontextanalysen som Linnea skrivit, göra en plan för medborgardialogen och informera för kommunstyrelsen.

På torsdagen åkte jag till Stockholm igen för att delta på Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF:s) konferens ”Samhällets utmaningar: Hur möter vi dom gemensamt?” Det var en väldigt intressant och inspirerande dag med nya kontakter som jag kommer att kunna använda i mitt arbete. Jag deltog på passet ”Etablering av nyanlända – Vilka krav ställer det på samverkan?” där andra kommuner gav goda exempel. Inledningstalet av minister Alice Bah Kuhnke inspirerade då hon talade bland annat om Sverige som ”humanitär stormakt”.

Veckan avslutades med deltagande och presentation av projekt Norrsken på demokratinätverksträff i Nora på fredagen där jag bland annat fick frågan kring initiativet ”Låna en svensk” som vi börjar med på onsdag. Det är viktigt att förtydliga att svensk är man om man känner sig svensk eller känner sig etablerad i Sverige och kan språket. Du kan ha bott här en kort tid eller hela ditt liv, du behöver inte kunna något speciellt utan vara öppen för andra människor. Initiativet är en hjälp för att skapa möten som annars har svårt att bli av och fastän integration sker på naturliga mötesplatser, i föreningslivet, på arbetsplatser m.m. så kan ett initiativ som ”Låna en svensk” hjälpa till i allt övrigt integrationsarbete som sker. Det ska bli spännande att utvärdera initiativet efter testperioden under maj.

Annars har jag arbetat med ansökan till svenska lantbruksfonden i samverkan med Finngården Rikkenstorp för att kunna arbeta med integration genom de gröna näringarna, skulle vara väldigt roligt om ansökan blev beviljad, då har vi flera intressanta aktiviteter riktade till både nya och etablerade invånare i kommunen att se fram emot!

Senast uppdaterad 2016-05-03

Prenumerera på nyheter från Ljusnarsbergs kommun

När du anger din e-postadress nedan och trycker på "OK" godkänner du att Ljusnarsbergs kommun genom leverantören Sitevision sparar din e-postadress i sitt register över e-postadresser dit nyheter från Ljusnarsbergs kommun skickas.

Ljusnarsbergs kommun

Ljusnarsbergs kommun
Gruvstugutorget 714 80 Kopparberg

Fax: 0580-71830

E-post: kommun@ljusnarsberg.se

Öppettider reception

(Telefon: 0580-805 10)

Måndag-fredag

Kl. 08.00-16.00
(lunchstängt mellan kl. 12.00-13-00)

Öppettider Polisen

Tisdagar kl. 09.00-15.00

Öppettider växel

(Telefon: 0580-805 00)

Måndag-torsdag
Kl. 08.00-16.30,
Fredag
08.00-16.00
Lunchstängt
12.00-13.00
Klämdag
10.00-12.00
Dag före helgdag
8.00-12.00