Ljusnarsbergs kommun
Ljusnarsbergs kommun

Kort men intensiv vecka

Projekt Norrsken har officiellt startat i och med det första styrgruppsmötet som ägde rum i måndags i Lindesberg.

Representanter från Migrationsverket, Arbetsförmedlingen, Ljusnarsbergs kommun, Lindesbergs kommun och Örebro Region finns med i styrgruppen och det var bra att få träffa alla samt Åsa som ska ha motsvarande tjänst som jag har fast i Lindesbergs kommun (hon börjar 1 april). Det kommer nog bli goda möjligheter till samarbete och utbyte av erfarenheter. Vi gick igenom förväntningar på projektet och tankarna kring projektets utformning. Vi som projektledare får stor frihet att forma projektet som vi vill i respektive kommun och det känns bra.

Annars har veckan innehållit intressant möte med Rolf Atterling och Jimmy Hoppe och deras verksamhet Helping Sweden där de i samarbete med Arbetsförmedlingen ger nyanlända arbetsintroduktion och möjlighet till anställning genom bland annat olika sociala företag. De har mycket energi, mycket på gång och öppna för samarbete så det ska bli spännande!

Jag har också besökt Junis verksamhet på asylboendet i Ställdalen och det var fullt med barn och unga som ville spela TV-spel, fotbollsspel, rita eller bara prata. Jag hade möjligheten att dela ut Mobilearn, digital samhällsinformation från olika myndigheter och översättarfunktion till olika språk, vilket togs emot tacksamt och skapade möjligheter till samtal. Pratade bland annat med en pappa som flytt från Syrien genom båtfärd och vistelse i fem olika länder innan han och hans familj kom hit till Sverige och Ställdalen. Finns ett stort behov av verksamhet till den här målgruppen och det ska bli roligt att tillsammans med civila samhället möta behovet av sysselsättning. I dagsläget gör Junis ett enormt viktigt och fint arbete med deras verksamhet.

Jag är snart klar med förberedelserna inför det första initiativet som jag ska starta upp, nämligen "Låna en svensk" i samarbete med Biblioteket. "Låna en svensk" finns på många orter i landet och går ut på att skapa möten mellan etablerade svenskar och nyanlända. Det andra initiativet som jag ska starta upp är också nästan klart och det är "Invitationsdepartementet" som verkar för nya middagssällskap och minnesvärda måltider. Invitationsdepartementet finns också på flera orter i Sverige och går ut på att etablerade svenskar bjuder hem nyanlända på middag. Ska bli intressant att se hur dessa initiativ fungerar i Ljusnarsberg. Jag har i alla fall fått all information för att kunna starta upp i Ljusnarsberg och nu gäller det bara att få det att rulla igång!

Ska bli skönt med lite påskledigt nu men ser redan fram emot nästa vecka!

 

Senast uppdaterad 2016-04-03

Prenumerera på nyheter från Ljusnarsbergs kommun

När du anger din e-postadress nedan och trycker på "OK" godkänner du att Ljusnarsbergs kommun genom leverantören Sitevision sparar din e-postadress i sitt register över e-postadresser dit nyheter från Ljusnarsbergs kommun skickas.

Ljusnarsbergs kommun

Ljusnarsbergs kommun
Gruvstugutorget 714 80 Kopparberg

Fax: 0580-71830

E-post: kommun@ljusnarsberg.se

Öppettider reception

(Telefon: 0580-805 10)

Måndag-fredag

Kl. 08.00-16.00
(lunchstängt mellan kl. 12.00-13-00)

Öppettider Polisen

Tisdagar kl. 09.00-15.00

Öppettider växel

(Telefon: 0580-805 00)

Måndag-torsdag
Kl. 08.00-16.30,
Fredag
08.00-16.00
Lunchstängt
12.00-13.00
Klämdag
10.00-12.00
Dag före helgdag
8.00-12.00