Ljusnarsbergs kommun
Ljusnarsbergs kommun

En händelserik sommar!

Det har blivit ett långt uppehåll från bloggen då jag gick på några veckors semester i juni, hade fullt upp med sommarlovsaktiviteter i juli och sedan har jag varit föräldraledig sedan 1 augusti. Jag tänkte dock summera det som var igång i projekt Norrsken under sommaren här i Ljusnarsberg.

Jag fick färdigt sommarlovsprogrammet som delades ut till alla elever i grundskolan. Översättningarna till engelska, Dari och arabiska fanns tillgängliga på kommunens hemsida. Informationen om sommarlovsprogrammet spreds även via sociala medier och NA (Går att läsa här: http://na.se/nyheter/ljusnarsberg/1.3982714-massa-sommarskoj-for-de-ungalänk till annan webbplats , http://na.se/nyheter/ljusnarsberg/1.3882605-statligt-stod-till-sommarlovsaktiviteterlänk till annan webbplats ).

De öppna verksamheterna (Junis i Ställdalen och Bångbro och Konstklubbens verksamhet i Kopparberg) var uppskattade och besöktes av barn varje dag under hela sommaren. Geolog för en dag anordnades v.26 och 32, tyvärr blev ansvarig ledare sjuk under v.32 men under v. 26 var det en hel del barn som besökte Stora Gården och letade efter stenar. NA gjorde ett reportage som går att läsa här: http://na.se/nyheter/ljusnarsberg/1.4016986-skattjakt-pa-fossiler-och-bergkristalllänk till annan webbplats .

Tillsammans med SAIK, Ljusnarsbergs kommun, ABF och ÖLIF anordnades en HLR-utbildning för att utbilda flerspråkiga simledare i HLR till SAIKs simskola. 2 killar gick utbildningen, Hamed och Mahmoud som båda var simledare på simskolan. De fick ansvar för en grupp på ca 10 st asylsökande/nyanlända som lärde sig simma. NA gjorde ett fint reportage om simskolan som går att läsa här: http://na.se/nyheter/ljusnarsberg/1.4065943-vattenvana-och-dykteknik-for-nyborjare-i-stalldalenlänk till annan webbplats .

Till dans- och musiklägret hann jag inte rekrytera deltagare så det fick vi ställa in då det inte kommit in någon anmälan och istället anordnade jag en fotbollsutflykt till Örebro då vi fick gratis biljetter från ÖSK till matchen mellan ÖSK och Häcken. Det var en lyckad utflykt med 50 deltagare som åkte buss och tack vare hjälp från Ralf Nielsen från Junis så kunde några även åka bil så alla fick plats. I Örebro bjöds det på Happy Meal och en spännande match i soligt väder.

På den första utflykten till Finngården Rikkenstorp deltog 20 barn och några vuxna tillsammans med fyra ledare. Deltagarna fick hälsa på djuren, ta del av lite historia, grilla, paddla kanot och bada. Det var också en lyckad dag med strålande sol. Andra utflykten till Finngården var också lyckad men då var det bara 8 barn som deltog. Till Drömlägret som anordnades av Awesome People tillsammans med Ljusnarsbergs kommun kom 10 killar i åldern 10-15 år. Deras gemensamma dröm var att åka till Gustavsvik och bada och genom intensivt arbete kunde de uppfylla sin dröm. NA gjorde reportage som går att läsa här: http://na.se/nyheter/nyheter/1.4092252-bildextra-entreprenorsknep-ska-uppfylla-drommarlänk till annan webbplats , http://na.se/nyheter/ljusnarsberg/1.4127828-na-tv-drommen-gick-i-uppfyllelselänk till annan webbplats SR P4 gjorde också reportage som går att hitta här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=159&artikel=6483848länk till annan webbplats , http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=159&artikel=6486170länk till annan webbplats

Sportlägret blev också det lyckat med 13-20 deltagare varje dag som fick prova på att spela fotboll, bowling, Jugger och karate. Det sista lägret var skaparlägret där 12 deltagare fick baka, skapa tillsammans med konstklubben och lära sig att göra musikvideo. NA skrev om skaparlägret här: http://na.se/nyheter/ljusnarsberg/1.4158231-webb-tv-kreativt-intensivt-i-musikvideolänk till annan webbplats Deltagarna har varit mycket nöjda och fastän vi inte lyckades med integrationen då det enbart var asylsökande/nyanlända som deltog på i stort sett alla aktiviteter så var det en rolig sommar för de som deltog. NA gjorde en avslutande intervju om sommarlovsaktiviteterna som går att läsa här: http://na.se/nyheter/ljusnarsberg/1.4161970-integrationsprojekt-som-kan-forbattraslänk till annan webbplats

Annat som hände under sommaren var att vi tyvärr fick avslag på ansökan till Svenska Lantbruksfonden. Däremot fick vi beviljat bidrag från Länsstyrelsen för projektet Fritidsguide. Jag har hjälpt SAIK och Kopparbergs Bollklubb med ansökningar till integrationsbidrag hos ÖLIF/Sisu och även hjälpt dem med kontakt med fotbollstränare från gruppen asylsökande. Jag har även beviljat bidrag till kulturgruppen Non Existent Center vid Ställbergs gruva för gratisbiljetter till deras föreställning ”Den fullständiga berättelsen om Ljusnarsberg och resten av världen”. Jag hade förmånen att gå på föreställningen en kväll då det var en blandning av asylsökande/nyanlända och etablerade svenskar som besökte föreställningen och det var en minnesvärd kväll med många intryck, goda samtal och bra exempel på fin integration. Expressen skrev fint om föreställningen som går att läsa här: http://www.expressen.se/kultur/det-ljusnar-nar-de-nya-kommer-till-gruvorten/länk till annan webbplats Vi har även beviljat bidrag till Ljusnarsbergs kammarmusikförening för att de ska kunna ha gratis familjeföreställningar under hösten.


Senast uppdaterad 2016-09-12

Prenumerera på nyheter från Ljusnarsbergs kommun

När du anger din e-postadress nedan och trycker på "OK" godkänner du att Ljusnarsbergs kommun genom leverantören Sitevision sparar din e-postadress i sitt register över e-postadresser dit nyheter från Ljusnarsbergs kommun skickas.

Ljusnarsbergs kommun

Ljusnarsbergs kommun
Gruvstugutorget 714 80 Kopparberg

Fax: 0580-71830

E-post: kommun@ljusnarsberg.se

Öppettider reception

(Telefon: 0580-805 10)

Måndag-fredag

Kl. 08.00-16.00
(lunchstängt mellan kl. 12.00-13-00)

Öppettider Polisen

Tisdagar kl. 09.00-15.00

Öppettider växel

(Telefon: 0580-805 00)

Måndag-torsdag
Kl. 08.00-16.30,
Fredag
08.00-16.00
Lunchstängt
12.00-13.00
Klämdag
10.00-12.00
Dag före helgdag
8.00-12.00